דמי ביטוח – תושב ישראל השוהה בחו'ל

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דמי ביטוח

דמי ביטוחכל ישראלי נדרש, על פי חוק, לשלם את דמי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות כאשר הוא נמצא בארץ – בין אם באופן עצמאי ובין אם באמצעות ניכויים מתלוש השכר שלו.

מה שישראלים רבים לא יודעים הוא שהתשלומים האלה הם בגדר חובה גם כאשר הם נמצאים בחו'ל, אפילו לתקופה קצרה.

עצם השהות במדינה זרה משנה במקצת את חוקי המשחק ומצריכה מכם להבין בדיוק "מי נגד מי", ובעיקר "כמה" (יש לשלם). המאמר הבא יעשה לכם קצת סדר בבלאגן.

תשלום דמי הביטוח – גרסת חו'ל

יש מספר תקנות ספציפיות שחשוב לזכור ביחס לתשלום דמי ביטוח במהלך השהות באחת המדינות הנמצאות מעבר לים. התרחיש הראשון, ההגיוני בהחלט, הוא אדם שנמצא בחו'ל ולא עובד, כך שאין לו הכנסות (חשבו למשל על טיול בן מספר חודשים בארצות הברית).

במקרה הזה, על האדם לשלם את השיעור המינימלי של דמי ביטוח, שעומד נכון לנקודת הזמן הנוכחית על 168 ש'ח: 65 ש'ח עבור ביטוח לאומי ו-103 ש'ח עבור ביטוח בריאות.

ומה כאשר לאדם יש הכנסות בחו'ל? ובכן, תלוי מי המעסיק שלו. אם הוא נשלח לחו'ל על ידי המעסיק הישראלי שגם משלם לו את תלוש המשכורת – כמו במקרה של רילוקיישן – הרי שהמעסיק הוא זה שנדרש לתשלום דמי הביטוח, מה שכמובן חוסך מהמבוטח עצמו לא מעט כאבי ראש.

תושב ישראלי שמקבל שכר ממעסיק שאינו ישראלי יידרש לשלם את דמי הביטוח על פי השומה הרלוונטית עבורו מהמוסד לביטוח לאומי ובהתאם להכנסותיו.

תושב ישראלי שמועסק במדינה שמקיימת אמנה לביטחון סוציאלי עם ישראל זכאי לפטור מהביטוח הלאומי במידה והוא משלם אותם באותה מדינה.

כך תעשו את זה נכון (וחוקי)

אלו הן התקנות הבסיסיות של המוסד לביטוח לאומי עבור השוהים לחו'ל, אותן צריך להכיר כדי להמשיך בשגרת התשלומים גם כאשר נמצאים בחו'ל תקופה ארוכה (ובטח ובטח אם עובדים בחו'ל).

אסור לשכוח כי אי תשלום דמי הביטוח הלאומי במועד יביא לקנסות ולהצמדות שמייקרים את התשלום, ולצד זה עלול לפגוע בזכויות הביטוחיות במהלך השהות בחו'ל וגם לאחריה: למשל הקצבאות למיניהן.

לאחר שהבנתם מדוע חשוב לשלם, נדרש מכם להבין איך בדיוק עושים את זה. ההתנהלות שלכם צריכה להתחיל עוד מהארץ, באמצעות מילוי של טופס 6101 – דין וחשבון רב שנתי, אותו יש לשלוח לסניף הקרוב ביותר לביתכם של המוסד לביטוח לאומי.

אופציה אחרת היא פשוט לשים פעמיכם לאותו סניף ולדווח להם ישירות על עצם הנסיעה הממושכת לחו'ל.

את התשלום עצמו למוסד לביטוח לאומי במלך תקופת השהייה בחו'ל ניתן לעשות בשלל דרכים, שלא מחייבות הגעה פיזית לסניפים – כיאה למאה ה-21 בה אנחנו חיים. האופציות העיקריות הן תשלום מאובטח באמצעות אתר התשלומים של המשרד לביטוח לאומי, משלוח של המחאות, הוראת קבע בבנק או לחלופין בצורה ישירה על ידי מיופה כוח מטעמו של המבוטח.

ראו גם:

אשרת שהייה / ויזה לחו"ל

הנחיות משרד החוץ בנוגע לשהות בחו"ל דילוג לתוכן