זכויות עובדים זרים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

עובדים זריםלא מעט ישראלים מעסיקים עובדים זרים בתפקידים שונים. זוהי סוגיה שאינה פשוטה כלל וכלל, מאחר והיא מצריכה שימת דגש ניכר על ההיבט הבירוקרטי של התחום. על המעסיק לשמור כל העת על הזכויות של העובד הזר, למרות שיש כאלה שסבורים שזה "מפתה" לעגל פינות ולפגוע בזכויות אלה.

נקודת המוצא שלכם, אלה שמעסיקים עובד זר, צריכה להיות שמצב בו לא שומרים על זכויות העובד הזר הוא פתח ללא מעט צרות ועונשים עבורכם. אז מהן הזכויות העיקריות שחייבים להקפיד עליהן?

תשלום ביטוח לאומי

עובד זר המגיע לישראל לא יזכה מטבע הדברים לביטוח הבריאות הממלכתי אותם מקבלים אזרחי ישראל מעצם האזרחות שלהם. חובת התשלום של הביטוח הלאומי נופלת על המעסיק, כאשר אופי התשלום משתנה בהתאם למדיניות ההעסקה: בין אם העסקה של תושב חוץ במשק בית, העסקה שלו בענף מורשה אחר (בניין, תעשייה ועוד) או העסקת תושב יהודה ושומרון או הרשות הפלסטינית. את גובה התשלום והתנאים הספציפיים של הביטוח תוכלו למצוא באתר המוסד לביטוח לאומי, כשמועד התשלום עצמו עומד על ה-15 בכל חודש (עבור החודש שקדם לו).

בכל אחד מהמקרים, חוסר תשלום הביטוח הלאומי במועד מהווה פגיעה משמעותית בזכויותיו של העובד ועשוי להביא לקנסות כבדים המוטלים על המעסיק שלו. מכאן שמה שנראה "חסכוני" עבורו עלול להפוך בין רגע להיות יקר הרבה יותר.

חופשות וחגים

כאשר מעסיקים ישראלי, יודעים היטב מהם החגים אשר בהם עשויים להעניק חופש לעובדים, או לחלופין מועדים המקנים תשלום שכר גבוה יותר (150% על פי חוק). במקרה של העסקת עובד זר הידע הזה הוא ממש לא מובן מאליו.

החוק הישראלי מגדיר שעובדים שאינם ישראליים זכאים לקבל תשעה ימי חופשה, בתשלום מלא, במהלך תקופת החגים שאינם יהודיים ושנוגעים לאותו עובד. אופציה אחרת היא להעניק לעובד את החופש בחגים יהודיים, אך בתנאי שהם לא חלים על יום מנוחה. העסקה של עובדים בימי החג מצריכה תשלום של 150%.

העובד הזר זכאי מטבע הדברים למנוחה שבועית, של לפחות 36 שעות ברצף בימים שישי, שבת או ראשון (על פי הדת אליה הוא משתייך). נדרש לתת לעובד חופשה בתשלום במספר ימים שנתי המשתנה בהתאם לותק שלו בעבודה: החל מ-14 ימי חופשה במקרה של עובד עם ותק של עד ארבע שנים ועד 21 ימי חופש שנתיים כאשר לעובד שבע שנות ותק.

ימי מחלה

דמי מחלה הם זכות בסיסית נוספת של עובדים זרים, ושל עובדים כמכלול. העיקרון כאן הוא שבכל חודש עבודה מקבל העובד הזר יום וחצי עבור דמי המחלה, כשהסך הכללי עשוי להגיע ל-90 יום. העובד לא אמור לקבל דמי מחלה על יום המחלה הראשון, אלא על הימים הרצופים שאחריו: 37.5% עבור יום המחלה השני והשלישי, ו-75% מהשכר שלו עבור יום העבודה הרביעי ומעלה. כמובן שכדי לקבל את התשלום, נדרש מהעובד הזר להציג אישור רפואי.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן